maanantai 14. marraskuuta 2016

Osinkoa vai kasvua?

Viitaten edelliseen postaukseeni, ensimmäinen suora osakeostoni häämöttää jo parin viikon päässä ja edelleen arvon mitä sitä ostais! Yhtenä kysymyksenä, jota olen miettinyt on se, haluanko ostaa yhtiötä, joka maksaa osinkoa, vaiko kenties yhtiötä, joka käyttää varat kasvuun ja osakkeen arvon nousuun.

Ymmärrän yleisellä tasolla verotuksellisen edun siinä, että osinkoja ei makseta ulos. Toisaalta myös nämä kaksi aspektia liittyy vähän eri tyylisiin yhtiöihin (arvo- vai kasvuyhtiö) joten sinällään kysymyksenasettelukaan ei ole ihan oikea. Itselleni kysymys on nyt siitä, "uskallanko" sijoittaa kasvuyhtiöihin ja jättää osakkeiden muodossa maksettavan "varman tulon" ottamatta. Viimekädessä uskon, että salkkuuni tulee vuosien varrella valikoitumaan kumpaakin, ja oikeastaan suurin painoarvo tulee olemaan yhtiöillä itsellään ja niiden toimialoilla.

Pieni turhamaisuus itsessäni nostaa päätään: olishan se kiva, jos ensi keväänä tilille napsahtaisi 50€ "ilmasta rahaa" :D Taloudelliselta kannalta toi summa on kyllä täysin yhdentekevä ja joka tapauksessa kaikki ulosmaksetut osingotkin on tarkoitus sijoittaa seuraavan suoran osakeoston yhteydessä taas uudelleen.

Pitkällä tähtäimellä suunnitelmissa olisi saada vähän tasaisempaakin kassavirtaa osingoista. Tämä kuitenkin ymmärtääkseni edellyttää, että lähtee sijoittamaan USA:an tai muualle maailmaan, mikä vaikutta tällä hetkellä hieman liian pelottavalta ajatukselta :D  Ihana miettiä tämmöisiä asioita, kun salkussa ei ole vielä yhtään suomalaistakaan yritystä... saahan sitä unelmoida! :)

Onko teillä tietoa, mitkä suomalaiset yhtiöt (jos mitkään) maksavat osinkoa muulloin kuin keväällä?



10 kommenttia:

  1. On myö suomalaisia yhtiöitä, jotka maksavat osinkoa ympäri vuoden. Juuri näin kuvan sellaisesta osinkokalenterista.. hmm. En nyt löytänyt sitä mitä etsin, mutta tässä esimerkki: http://www.kauppalehti.fi/5/i/porssi/osingot/?sort=tuotto&order=ascending

    VastaaPoista
  2. Useammin kuin kerran vuodessa osinkoa maksavat ovat Suomessa yleensä kiinteistöihin sijoittavia pörssiyhtiöitä. Esimerkiksi Citycon maksaa osingot 3kk välein ja Sponda taitaa olla siirtymässä puolivuosittaisiin osinkoihin.

    VastaaPoista
  3. Kannattaa myös muistaa ettei sijoituspäätöstä kannata liikaa painottaa osingonmaksuaikatauluun. Voi mennä moni hyvä kohde ohi jos miettii liikaa milloin osingot tulevat tilille =)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varmasti totta :) Itselläni hankinnat tulevat todennäköisesti sijottumaan ajallisesti 4-6 kk välein, kun olen saanut seuraavan 700-800 euroa taas kasaan. Sitten pitää taas valita sen hetken tilanteen mukaan seuraava kohde :)

      Poista
    2. Ootko miettinyt, että tekisit näin alkuun enemmän pienempiä ostoksia? Ostokulut pystyy pitämään kurissa Nordean %:n hintakaton avulla. Itse koen tässä harjoitteluvaiheessa riskittömämmäksi käyttää vain pari sataa per toimeksianto.

      Poista
    3. Kiitos vinkistä! Voisikin olla hyvä ajatus tutkiskella vähä Nordeaa ja harjoitella pienemmillä summilla :)

      Poista
  4. Salkkuun kannattaa varmasti valita molempia kohteita kuten itse totesitkin. Osaltaan valinta riippuu myös arvovalinnoista ja riskinsietokyvystä, oletko valmis laittamaan rahat kiinni kasvukohteeseen sillä riskillä, että jossain vaiheessa markkina rysähtää ja menetät kaiken arvonousun jota yhtiö on ehtinyt siihen mennessä kerätä? Vai tunnetko olosi turvallisemmaksi jos markkinatilanteesta huolimatta tiedät saavasi X euroa joka vuosi, tai jopa useamman kerran vuodessa, omistamiasi osakkeita vastaan ns. ilmaiseksi?

    Verottaja nielee toki ison osan osingoista joka puoltaa arvosijoittamista, mutta toisaalta jos olet liikenteessä "osta ja pidä"-mentaliteetilla niin et pääse arvon nousemisesta käytännössä hyötymään ennen kuin vasta ihan sijoitusuran loppuvaiheessa jolloin alat purkaa salkkua esimerkiksi eläketulojen paikkaamiseksi. Sinun tuloillasi eläkkeen suuruus tuskin tulee olemaan ongelma, eli jos unelmoit purjehtimisesta, yms harrastuksista niin sille passiiviselle rahavirralle voisi olla enemmän käyttöä jo nyt työuran aikana jolloin se mahdollistaisi esimerkiksi palkattomien jaksojen pitämisen työstä tai asioiden ostamisen ilman lainanottoa/sijoitusten myymistä?

    Itse aloitin viime keväänä sijoittamisen, kohteena kasvu-ETF:t, Nordnetin avajaistarjouksen myötä hankin kesällä muutamia osakkeita ja nyt joku aika sitten iskin ETF-kuukausisäästämisen tauolle koska mielestäni arvonnousu nykyisessä taloustilanteessa oli riittämätöntä. Pari viikkoa sitten kolahti ensimmäiset osingot jenkkilästä, ja vaikka summa olikin pieni 4$ niin kyllähän se tuntu ihan mahtavalta verrattuna siihen bittien muodostamaan 2% tuottolukemaan noissa ETF-kohteissa jota ei muuten konkreettisesti pääse hyödyntämään vielä pitkään aikaan myymättä kohdetta. Olen siis kallistumassa koko ajan enemmän ja enemmän osinkosijoituksen puolelle koska on aina mukava nähdä rahan kilahtavan tilille tekemättä itse oikeastaan mitään :)

    Ja ei se 50€ osinkotulo ole pieni summa, kaikki riippuu aina mihin sen suhteuttaa ;) Sillä saa jo monia asioita, esimerkiksi viikon ruokaostokset, 10% lisää sijoituspääomaa kyseiselle kuukaudelle jos normaali summa on 500€, itse maksaisin tuolla summalla puolen vuoden autovakuutukset tai kahdeksan kuukauden kotivakuutuksen, tms. Ja tuo 50€ vuosittainen osinkosumma täyttyy vieläpä tosi nopeasti, parissa vuodessa pitäisi olla kevyesti saavutettavissa puolen tuhannen rajapyykki vuosittaisissa osingoissa. Sillä maksaa jo esimerkiksi yhden kuukauden ylimääräisen asuntolainalyhennyksen eli kymmenen vuoden maksuajalla varustetusta lainasta voi leikata noin vuoden verran velkavankeutta pois :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitoksia hyvistä ajatuksista! Mulla alkaa mennä jo pää ihan pyörälle ja kyseenalaistan kokoajan enempi ja enempi jo tekemiäni "päätöksiä" :D Mutta parempi tässä vaiheessa kuin vasta hankinnan jälkeen!

      Poista
    2. Kannattaa ehdottomasti perehtyä myös esim. iSharesin etf-tuotteisiin. Pienillä kuluilla voit sijoittaa satoihin yrityksiin yhdellä toimeksiannolla ja osuudet ovat muutamasta eurosta ylöspäin. Itsekin innostuin sijoittamisesta kuukausi sitten ja päädyin lopulta etf:iin. Syynä kulujen karsiminen ja riskin hajauttminen ympäri maailmaa tuhansiin yrityksiin vrt. suorat osakesijoituksen. Onnea sijoituksiin... :) t: Sami

      Poista