perjantai 11. marraskuuta 2016

Budjetoinnin ihanuus

Tein ensimmäisen varsinaisen budjettini vasta vuonna 2015. Olin kyllä jo käynyt siihen mennessä valmistumisenkin jälkeen päivätöissä kolmisen vuotta, mutta jostain syystä ei budjetin tekemiselle ollut aikaisemmin ollut tilausta.

Viitaten Roope Ankkamaiseen pihistelyyni, josta mainitsin ensimmäisessä postauksessani, pienikin viivan alapuolelle jäävä plussa saa himoitsemaan lisää sitä plussaa :D Eli siis nälkä kasvaa syödessä ja tämä pätee myös budjetointiin. Suurinta hupiani lauantaiaamuisin kahvikupponen kädessä on syynäillä ja puunailla budjettiani (sekä paha kyllä, myös sijoitussuunnitelmaani, jonka pitäisi olla kiveen hakattu. Ainakin hetkeksi kerrallaan.).

Mietin pitkään haluanko tätä paljastaa, mutta julkista tietoahan tämä joka tapauksessa verotietojen myötä on (mikäli siis joku tietää nimeni ;)), joten bruttopalkkani on siis noin 5.000€/kk ja käteen siitä jää verojen jälkeen noin 3.300€/kk.

Tältä näyttää noin pääpiirteissään tämänhetkinen kuukausibudjettini menojen osalta. Mieheni maksaa yhteisistä menoista puolet, lukuunottamatta autoa ja siivousta, jotka olen hänen vastustuksestaan huolimatta päättänyt hankkia ja siten myös maksaa kokonaan itse.



Kiinteät menot Asuntolaina €525,00
Vastike €135,00
Sähkö €10,00
Kotivakuutus €30,00
Elisa viihde €25,00
Siivous €95,00
Autolaina 1 €152,50
Autolaina 2 €500,00
Auton vakuutukset €80,00
Bensa €200,00
Opintolainat €135,00
Sali €60,00
Luottokortit €5,00
Ruoka €250,00
Muut laskut €75,00
YHTEENSÄ €2 277,50
Muuttuvat menot Ravintolat, ym. €75,00
FunnyMoney €100,00
YHTEENSÄ €175,00
MENOT YHTEENSÄ €2 452,50



Yritän toki tehdä budjetistani mahdollisimman realistisen ja tietyt kiinteät menot ovat luonnollisesti suht samat kuukaudesta toiseen. Sen sjiaan muuttuvissa menoissa on hieman pelivaraa. Lisäksi lasken aina hieman ylimääräistä ruokamenoihin sekä muihin laskuihin, joskaan nyt ei tule yhtään esimerkkiä mieleen mitä ne ylimääräiset laskut vois olla :D

Autoni on yksi niistä päättömistä kannattamattomista rahanrei'istä, joita rakastan ja joista en luovu. Aivan liian kallis, mutta myös aivan liian ihana <3 Joka aamu autoon hypätessä taputan itseäni olkapäälle ja onnittelen hyvästä valinnasta. Autoonhan menee pelkstään lainojen muodossa 350€/kk. Autolainat ovat tällä hetkellä kalleimpia lainojani, joten maksan niitä kuukausittain pois 350€:n lisäksi vielä ylimääräiset 200€.

7 kommenttia:

  1. Moi! Kiinteiden menojen listassa sulla on autolaina 1; 152,50 ja autolaina 2; 500,00 eli yhteensä n.650 €. Myöhemmin tekstissä puhut 350 + 200 = 550 €:sta. Selittyykö satasen ero sitten koroilla vai miten toi kuvio oikein menee? Ja miksi ihmeessä kaksi lainaa? (En ole koskaan ostanut autoa, niin en noita lainoituksia tunne.) :)
    Tekstiin oli vielä lipsahtanut bruttotulojen eteen sana nettotulot. Kiinnitin huomiota, koska hetken jo kuvittelin ja hämmästelin, että onpas sulla hurjan isot nettotulot, ennen kuin luin lauseen loppuun. :D

    VastaaPoista
  2. Moi! Hehee, kiitos virheen bongaamisesta - se on nyt korjattu! :D

    Autolaina on vaan sattunut jäämään kahteen lainaan, koska ostin edellisenkin auton pari vuotta sitten lainalla ja annoin sen nyt vaihdossa pois. Laskeskelin, että jos lähden lainoja uudelleenjärjestelemään, menee niistä yleensä parinsadan euron "lainanavaamismaksu", tms., joka tulisi tämän hetken tilanteen mukaan kannattamattomammaksi kuin maksella kahta eri lainaa.

    Ja mitä noihin lyhennyksiin tulee, Autolaina 1:n kokonaiskuukausierä on n. 300€, josta mieheni maksaa 50% ja Autolaina 2:n vähimmäiskokonaiskuukausierä on n. 200€, jonka siis maksan kokonaan itse. Tämän päälle yritän vielä lyhentää Autolaina 2:sta vähintään ylimääräiset 200€ kuussa. Tämä taulukko on joulukuun suunnitelmasta ja näköjään olen budjetoinut siinä jopa 300€ ylimääräistä lyhennystä :D

    VastaaPoista
  3. Roope Ankan tapainen pihistely ja tää siun listaus on hieman ristiriidassa keskenään, näin ruudun takaa huudellen, elä siis suutu seuraavista mietteistä jookos? :)

    Itsellä iski silmään nuo autolainat. Paljonko niitä on jäljellä, ja jos kaikkien menojen jälkeen ylimääräistä fyffeä jää vielä vajaa tonni sijoituksiin, yms. tuntemattomiin käyttötarkotuksiin, niin miksi et maksa enempää kuin 200€ ylimääräistä?

    Polttoainelasku on suhteellisen korkea, kuinka pitkä työmatka sinulla on tai paljonko tulee kilometrejä kuukaudessa? Jos tuo johtuu auton suuresta moottorista ja kulutuksesta, niin niitä luksusluokan autoja on pienemmälläkin kulutuksella ;)

    Onko teillä tarpeeksi vapaa-aikaa television edessä vietettäväksi jotta Elisa-viihteen käyttö olisi perusteltua? Tai onko vuorokausi niin täyteen buukattu / asunto järjettömän suuri ettei sitä kahden hengen voimin ehdi siivoamaan?

    Kotivakuutus kuulostaa suurelta, oletteko milloin kilpailuttaneet sitä? Esimerkkinä itse maksan 60m^2 rivarikaksion vakuutuksesta reilusti alle 100€ vuodessa, vakuutusyhtiön edustajan mukaan summa ei juurikaan tule muuttumaan jos saamme ostettua suunnitelmissa olevan 130m^2 omakotitalon. Myös auton vakuutukset ovat teillä massiiviset, jos tekstin mukaisesti kyseessä vain yhden auton vakuutukset. Omaan autooni maksaa vakuutus tällä hetkellä noin 120€ vuoteen.

    Luottokortin 5€ kustannus tulee mistä? Joillakin pankeilla luottokortti on täysin ilmainen, kannattaa tutustua jos haluaa leikata kaikki pienetkin rahareiät pois.

    Tietysti kun tuloja on niin on myös vara olla menoja, jotkut kutsuvat sitä elämäntapainflaatioksi, toiset elämästä nauttimiseksi. Mitään väärää siinä ei ole, mutta kun miettii mitä kaikkea tuolla samalla rahalla voisi saada niin itselläni ainakin rupeaa aivonystyrät samantien hyrräämään. Tonni jo nyt ylimääräistä rahaa, siihen vielä noista säästettynä nelisen sataa lisää, niillä maksaa nopeasti autolainat pois. Sitten 1500€/kk sijoitustoimintaan ja kymmenessä vuodessa sinulla onkin jo semmonen sijoitusvarallisuus ettei työnteolle ole mitään tarvetta jos mieli tekee tehdä jotain muuta, tai viiden vuoden kuluttua puolikkaalle työajalle osinkojen hoitaessa lopun tulopuolesta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, miten eri näkövinkkelistä asiaa voi katsoa! :D

      Ehkäpä se Roopa Ankkamaisuus liittyykin lähinnä niihin menoihin, joita ei ole budjetoitu. Jos ruokabudjetti ylittyy, niin sitten syödään mitä pakastimesta mahdollisesti löytyy tai tonnikalanuudeleita. Kun menen lentokentälle, otan tyhjän vesipullon mukaan ja täytän sen turvatarkastuksen jälkeen vessan lavuaarista, jottei tartte ostaa 3€ :n vesipulloa... Itse oon aina ajatellut, että oon kauheen pihi, mutta ihan tottahan se on, että noissa budjetoiduissa menoissa on mukana päätöntä tuhlaustakin, esimerkkinä siivoaminen. Siivoaminen on aihe, josta me miehen kanssa aina tapellaan, joten päätin hoitaa oman osuuteni ammattilaisella ja välttää riidat :D Aikaa kyllä löytyis ja voisi vaikka vähän nipistääkin tosta Elisa Viihteen tuijottelusta! ;)

      Autolainaa voisi kyllä lyhentää enempikin kuukaudessa, siinä olet oikeassa. Bensaa meillä menee n. 300 eurolla kuussa, koska työmatka on 50 km yhteen suuntaa. Päästään sentään kulkemaan samalla autolla miehen kanssa, joten tämä tule kuitenkin halvemmaksi kuin julkisilla kulkeminen.

      Kotivakuutusta kilpailutin just viime viikolla, mutta eipä tullut IF:stä eikä Turvasta Folksamia parempaa tarjousta. Tossa hinnassa on mukana tapaturma- ja matkavakuutukset molemmille, ja ihan vain sielunrauhani vuoksi pidän mm. oikeuturvavakuutuksessa vastapuolen oikeudenkäyntikulujen korvaamista mukana. Ei sillä että mitenkään riitoja odottelisin :D Mutta kun riidellää niin riidellään sitten koko rahalla. Autovakuutus on ihan jäätävän korkea, mutta siinäkin on superkasko lasivakuutuksella (mikään ei keljuta mua niin paljon kuin hajonnut tuulilasi!). Kysyinkin Folksamilta hintavaikutusta, jos omavastuun nostaisi 150€:sta 500€:on, mutta ei se ollut kuin muutaman kympin vuodessa, niin totesin, että olkoon.

      Olipa avartavaa vähän itsekin miettiä onko kaikki budjetin kulut ihan perusteltuja. Oon kyllä usein yrittänyt tinkiä budjetin menoista ja juurikin esim. kilpailuttaa lainoja ja vakuutuksia, mutta jotenkin noi on vähän niinku jääneet kiveenhakattuna pahana, joita nyt maksellaan kun jaksellaan :) Joten kiitos kommenteistasi ruudun takaa!

      Poista
  4. "Suurinta hupiani lauantaiaamuisin kahvikupponen kädessä on syynäillä ja puunailla budjettiani", ei hitto ihan ku mun omalta näppikseltä. :D Mielenkiintoinen blogi muutenkin, jään seurailemaan. Ja ihan huikeat nettotulot, millä alalla olet? Ymmärrän, jos anonymiteetin rikkoutuminen kuumottaa etkä halua vastata :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Tervetuloa seuraamaan! IT-alalla yrityslakimiehenä puuhastelen.

      Poista
    2. Aaa, no sitten ymmärränkin! Itsekin olen IT-alalla, tosin en lakimiehenä mikä näkyykin palkassa :D

      Poista