sunnuntai 27. marraskuuta 2016

Sijoitussuunnitelma vol 2. ja pitkät korot

Hain viime viikolla kirjastosta pari sijoittamista käsittelevää kirjaa, ja päädyin jälleen vähän muokkaamaan sijoitussuunnitelmaani :D En ole vielä päässyt oikeastaan edes yksimielisyyteen itseni kanssa siitä, mikä pitäisi olla osakkeiden painoarvo salkussani. Ensimmäisissä sijoitussuunnitelma-luonnoksissani osakkeilla oli noin 40% painoarvo, mutta nyt huidellaan jo 65%:ssa! Useissa lukemissani lähteissä todetaan, että karkean arvion siitä, mikä on hyvä osakepainotus, saa vähentämällä ikänsä luvusta 100. Tällä ohjeella oma painotukseni voisi olla lähempänä 70%. Toki osakeostoistani yli 50% tulee puolestaan olemaan hajautettuna rahastojen kautta, eli ihan 70% en suoriin osakesijoituksiin meinaa laittaa.

Toisen kipukohtana sijoitussuunnitelmassani on pitkän koron rahastot. Käsittääkseni pitkän koron rahastot ovat nyt korkojen matalalla ollessa huono vaihtoehto, etenkin kun korkojen kasvuun lähteminen on todennäköistä. Alkuperäisessä suunnitelmassani pitkien korkojen osuus on ollut jopa 35%, mutta olen nyt laskenut sitä 25%:n ja nostanut puolestaan lyhyen koron rahastojen osuutta sekä osakesijoitusten osuutta.

Onko teillä pidemmän aikaa sijoittamista harrastaneilla näkemystä osakkeiden painoarvoon tai tähän pitkien korkojen dilemmaan?

Kuten olen itsekin saanut tässä muutaman kuukauden aikana huomata, sijoitussuunnitelma on hyvä olla olemassa, mutta loppupeleissä se, mitä on aiemmin suunnitellut, muuttuu koko ajan tiedon karttuessa ja markkinatilanteen muuttuessa. Näin ainakin omalta osaltani. Yritän nyt ainakin pitää kiinni noista jonkinlaisista hahmottelemistani raameista, ja toisaalta sijoitussuunnitelmassanikin lukee, että tasapainotellaan sitten puolivuosittain.

P.s. Veronpalautukset ja ensimmäinen osakeosto lähenee. Aivan puskista on tullut mukaan neljäs haastaja, joka saattaa kiriä ihan kultapokaalille asti... :D


5 kommenttia:

  1. Mulla oli alkuun suunnitelmissa pistää 25% korkoihin. Nyt kuitenkin laitoin tuon ajatuksen jäihin ja keskityn osakkeisiin ja indeksirahastoihin. Etf:t juoksevat suvussa, mutta hieman pienemmällä summalla kuin alussa. Korkoihin palaan ehkä myöhemmin.

    VastaaPoista
  2. Sijoitussuunnitelma saakin alussa muuttua paljon :)

    En sijoita lainkaan korkorahastoihin vaan ainoastaan osakkeisiin. Pitkällä aikavälillä osakkeet ovat tuottaneet parhaiten ja uskon että on hyvä mahdollisuus siihen että näin menee jatkossakin. En siis oikein näe tarvetta korkosijoituksille. Sen sijaan sijoitussalkussa käteisen osuus voi olla tietyissä tilanteissa aika isokin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Korkoihin sijoittaminen tuntuu kyllä todella tylstältä verrattuna osakkeisiin, mutta jotenkin en uskalla oikein kaikkea löydä kiinni osakkeisiinkaan! :D Ainakaan vielä...

      Poista
  3. Hei

    Suunnitelmasi vaikutta erinomaiselta. Tärkein juttu on nyt sitten pitää siitä kiinni. Kuten kirjoituksessa mainitsit, uutta oppi kokoajan ja suunnitelma muuttuu. Kaikki on ok, kunhan pystyt perustelemaan itselle muutokset ja puksutat pitkällä tähtäimellä kohti tavoitetta.

    Minulla oli pitkään sama tavoite 100-ikä tavoiteallokaationa. Sitten salkku alkoi olla sen kokoinen, että sieltä pystyi hyvin myymään sopivia potteja sieltä täältä mahdollisia tarpeita varten ja havaitsin ettei niiden tarvitse olla välttämättä korkoja. Kun sitten salkkui on tietyn kokoinen ja heilahteluun tottunut niin korkeampiosakepaino paremman tuoton toivossa alkoi kiehtomaan.

    Toimintasi näyttää hyvältä, nosta osakepaino tavoitteeseen, mene sen kanssa jonkun aikaa ja sitten arvioiden jälkeen muuta tilannetta, jos tarvitsee. Ikä tuppaa kasvamaan, joten tilanne muuttuu joka tapauksessa ;). Sijoittaminen ei ole pikapyrähdys vaan marathon. Olet oikeassa, korot ovat alhaalla ja tuotto odotukset matalat. Samaten osakkeet ovat olleet pitkään nousussa. Jossain vaiheessa osakkeetkaan eivät ole niin muodikkaita. Kun olet sen ensimmäisen rysähdyksen läpikäynyt tunnet sen oman riskin siedon. Pitää uskaltaa olla ahne, kun muut ovat pelokkaita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvin sanottu, että kysessä on marathon! Pitäis muistaa näin alkuinnostuksessa laittaa myös vähän jäitä hattuun ja todella yrittää ainakin pitää kiinni noista suunnitelmista.

      Poista