sunnuntai 6. marraskuuta 2016

Sijoitussuunnitelma vol. 1

Tästä se kaikki lähtee. Oikeasti sijoitussuunnitelma on siis jo tehty. Näinhän kaikissa aloittelevan sijoittajan ohjeistuksissa sanotaan. Hain kirjastosta jopa kolme sijoittamista käsittelevää kirjaa ja noin kuukauden päivät olen värkkäillyt sijoitussuunnitelmaani, yrittänyt hahmottaa riskinottokykyäni, selannut avaintietoesitteitä, seurannut osakkeiden kursseja, taulukoinut P/E-lukuja, lukenut osavuosikatsauksia ja vielä mitä!

Tän postauksen nimi pitäisi oikeastaan olla Sijoitussuunnitelma vol. 10, sillä myös huolella harkittu ja ajan kanssa väsätty suunnitelmani muuttuu lähes päivittäin :D Muutamat perusasiat on kuitenkin pysyneet suht samana, esimerkiksi osakesjoitusten painoarvon olen rajannut maksimissaan 55% salkun arvosta.

Kolme peruspilaria, joille sijoittamiseni rakentuu ovat:

1) Hajautus
2) Kulut minimiin
3) Älä sijoita mihinkään, mitä et ymmärrä

Näillä suuntaviivoilla olen kasannut suunnitelmaani lyhyen ja pitkän koron rahastoja, indeksirahastoja sekä kirsikkana kakun päällä muutamia tarkkaan harkittuja suoria osakesijoituksia.

Hajautus eri instrumentteihin on seuraavalainen:

15% Lyhyt korko
30% Pitkä korko
55% Osakkeet

Kaikissa kolmessa kategoriassa on maanatieteellistä hajautusta. Suomen/Pohjoismaiden/Euroopan painoarvo on mielestäni vielä vähän suuri, mutta kunhan tässä päästään vauhtiin ja itsekin opin enemmän sijottamisesta, voin alkaa miettiä hajautusta muuhun maailmaan enempikin.

Maantieteellinen hajautus
Ajantasaisen ja yksityiskohtaisen sijoitussuunnitelmani voi käydä katsomassa blogin erillisellä välilehdellä. Kamppailin myös kovasti löytääkseni jonkinlaisen pohjan/mallin sijoitussuunnitelmalle, joten omaa suunnitelmaani saa by all means käyttää mallina paremman puutteessa :)



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti